Een overlijden heeft een behoorlijke impact op het leven van degene die achterblijft.
Ook al heb je het overlijden misschien zien aankomen, toch wordt je overvallen door allerlei emoties.
Verdriet, ongeloof, machteloosheid, woede, maar soms ook opluchting dat een verder lijden bespaard is gebleven.
Te midden van al deze emoties, zullen er binnen een kort tijdsbestek veel zaken geregeld moeten worden
voor de uitvaart. Gun jezelf echter wat tijd om het verlies tot je door te laten dringen.
Juist deze eerste momenten kort na het overlijden kunnen zo belangrijk zijn voor het verwerken.
Van alles regelen, dat moet wel gebeuren, maar kan ook iets later.
In geval van overlijden is het belangrijk dat als eerste de huisarts wordt geïnformeerd. Hij/zij stelt officieel de dood vast en stelt de overlijdensverklaring op. Wanneer het overlijden in een ziekenhuis of verzorgingshuis plaatsvindt, zal het verplegend personeel vaak de arts waarschuwen.
Wanneer dit is gebeurd, kun je mij bellen.
Nadat de huisarts is geïnformeerd, maak ik een afspraak met je voor het bespreken van de uitvaart. Dit hoeft niet gelijk. Vaak is er nog voldoende tijd om familie en bekenden te informeren en eventueel de gelegenheid te bieden om bij de bespreking aanwezig te zijn.
Pas wanneer je zover bent, kom ik bij je langs.
Ter voorbereiding kun je, indien van toepassing, alvast onderstaande zaken klaarleggen:
・legitimatiebewijs overledene
・legitimatiebewijs opdrachtgever
・kleding voor de overledene
・wilsbeschikking (indien aanwezig)
・uitvaartpolis(sen)
Tijdens de laatste verzorging wordt de overledene gewassen, gekleed, het haar gekamd, als het ware klaargemaakt voor de laatste reis. Samen bespreken we hoe, en door wie de verzorging zal plaatsvinden.
Je kunt ervoor kiezen om de laatste verzorging zelf te doen of door mij te laten verzorgen.
In de periode tot aan de uitvaart kun je kiezen voor het opbaren van de overledene. Afhankelijk van de wensen bespreken we wat de beste optie is.
Thuis
Misschien vind je het prettig om je dierbare de laatste dagen thuis te laten doorbrengen. Een vertrouwde omgeving, waar je in je eigen tempo afscheid kunt nemen. Bij een thuisopbaring wordt meestal gebruik gemaakt van een koeling. Je kunt er echter ook voor kiezen om de overledene een lichte balseming (thanatopraxie) te geven. Hierdoor is er geen koeling noodzakelijk en voelt de overledene niet zo koud aan.
Uitvaartcentrum
Een andere mogelijkheid is opbaren in een uitvaartcentrum. Sommige uitvaartcentra beschikken over een 24-uurskamer. De overledene wordt dan opgebaard in een aparte ruimte waarvan je de sleutel krijgt. Je kunt de overledene dag en nacht bezoeken.
Is er geen 24-uurskamer gewenst of wil je geen bezoek aan je dierbare brengen? Dan kan er gebruik worden gemaakt van een centrale koelruimte, waar je dierbare zal verblijven tot de dag van de uitvaart.